السبت, أيار 3, 2025

«Θέατρο, Γέφυρα Μάθησης και Πολιτισμού στην Πόλη των Πολιτισμών»

«Θέατρο, Γέφυρα Μάθησης και Πολιτισμού στην Πόλη των Πολιτισμών»

Για το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Alexandrou Art Association

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, εκπρόσωπος του Διαπιστευμένου Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου “Alexandrou Art Association”, συμμετείχε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο «Καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία για ενήλικες», που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την περίοδο 14 - 18 Απριλίου 2025.

Η κινητικότητα αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία επαγγελματικής εξέλιξης και διαπολιτισμικής εμπειρίας, παρέχοντας στη συμμετέχουσα έμπνευση και νέες ιδέες. Το σεμινάριο συγκέντρωσε εκπαιδευτές/τριες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία επαγγελματικής ανάπτυξης, διαπολιτισμικής ανταλλαγής και απόκτησης νέων μεθοδολογικών εργαλείων.

Γενικός Στόχος
Ο γενικός σκοπός του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν η ενδυνάμωση των εκπαιδευτών/τριών ενηλίκων με καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους και εργαλεία, ικανά να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες της εκπαίδευσης ενηλίκων, με έμφαση στη βιωματική και δημιουργική μάθηση, όπως είναι η θεατρική εκπαίδευση. Στόχος ήταν να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες των εκπαιδευτών/τριών, ώστε να δημιουργούν ένα πιο δυναμικό, συμμετοχικό και αποτελεσματικό μαθησιακό περιβάλλον για τους ενήλικες εκπαιδευόμενους.

Επιμέρους Στόχοι
-Εξερεύνηση σύγχρονων διδακτικών μεθόδων: Παρουσίαση και ανάλυση καινοτόμων προσεγγίσεων διδασκαλίας που μπορούν να εφαρμοστούν στην εκπαίδευση ενηλίκων, με έμφαση στη διαδραστικότητα και την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων.

-Ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων: Παροχή ευκαιριών στους/στις συμμετέχοντες/χουσες να εξασκήσουν νέες τεχνικές και να αναπτύξουν πρακτικές δεξιότητες που μπορούν να ενσωματώσουν στην καθημερινή τους διδασκαλία.

-Ενίσχυση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας: Προώθηση της δημιουργικής σκέψης και της ικανότητας των εκπαιδευτών/τριών να σχεδιάζουν και να υλοποιούν πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

-Δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας: Διευκόλυνση της ανταλλαγής εμπειριών, γνώσεων και καλών πρακτικών μεταξύ εκπαιδευτών/τριών από διαφορετικές χώρες, δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας.

-Εφαρμογή θεατρικών τεχνικών στην εκπαίδευση: Ειδική έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση θεατρικών τεχνικών και εργαλείων στην εκπαίδευση ενηλίκων, αναγνωρίζοντας τη δυναμική τους στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, της επικοινωνίας και της δημιουργικότητας των εκπαιδευομένων.

Επιπρόσθετα,
-Η αναγνώριση των προκλήσεων στη διδασκαλία ενηλίκων και η ανάπτυξη στρατηγικών για την ενίσχυση της κινητοποίησης και του ενδιαφέροντος.
-Η διερεύνηση τρόπων ενσωμάτωσης θεατρικών εργαλείων στη διδασκαλία, με στόχο την ενδυνάμωση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων.
-Η καλλιέργεια προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης μέσα από την εμπειρία της κινητικότητας.

Η αξία του Erasmus+
Το Erasmus+ είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την κινητικότητα και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της δια βίου μάθησης και της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην εκπαίδευση. Μέσω του Προγράμματος, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν επαγγελματικά, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να δημιουργήσουν δίκτυα συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Με την ευκαιρία της διακρατικής κινητικότητας, η εκπαιδεύτρια θεάτρου είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει τις γνώσεις και δεξιότητές της, να εμπλουτίσει το διδακτικό της ρεπερτόριο και να χτίσει διαπολιτισμικές σχέσεις που ενισχύουν την ευρωπαϊκή συνείδηση. Η εμπειρία αυτή της δίνει τη δυνατότητα, όχι μόνο για την προσωπική και την επαγγελματική της εξέλιξη, αλλά και για την ποιότητα των εκπαιδευτικών, θεατρικών προγραμμάτων που θα προσφέρει στους ενήλικες εκπαιδευόμενους.

Πολιτιστική Εμπειρία
Η Κωνσταντινούπολη, πόλη-σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, προσέφερε στη συμμετέχουσα μοναδικές στιγμές πολιτιστικής ανακάλυψης. Η επίσκεψη στην Αγία Σοφία, στο Μπλε Τζαμί, στο Dolmabache, στη Βασιλική Κιστέρνα, η περιήγηση στην αγορά του Καπαλί Τσαρσί, το λεγόμενο Grand Bazaar κ.ά. αποτέλεσαν εμπειρίες που συνέβαλαν στην καλλιέργεια της πολιτισμικής ευαισθησίας και της ιστορικής κατανόησης, από μέρους της εκπαιδεύτριας του Σωματείου. Η σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας, ενισχύοντας τη βιωματική διάσταση του ταξιδιού.

Η συμμετοχή της εκπαιδεύτριας θεάτρου στο εν λόγω σεμινάριο αναμένεται να εμπλουτίσει σημαντικά τις διδακτικές της προσεγγίσεις, προσφέροντας νέες και συναρπαστικές ευκαιρίες μάθησης στους ενήλικες που συμμετέχουν στα μαθήματά της.

Το πρόγραμμα Erasmus+ για άλλη μια φορά αποδεικνύει τον καθοριστικό του ρόλο στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών και στην προώθηση της καινοτομίας στην εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Της Αγγέλας Χριστάκη Φιλίππου
(Συντονίστριας Διαπιστευμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΚΑ1)

Listen Live