Εισαγωγή
Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο τεχνολογικός, ήταν ζωτικής σημασίας να εξοπλίσουμε τους/τις μαθητές/τριές μας με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για να πλοηγηθούν και να συνεισφέρουν σε μια κοινωνία που καθοδηγείται από την τεχνολογία. Η ρομποτική παρέχει μια δυναμική και ελκυστική πλατφόρμα για να εισαχθούν οι θεμελιώδεις έννοιες STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά).
Τα μαθήματα, μέρος του προγράμματος RoboAquaria του Κέντρου Cardet που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, προσέφερε στα παιδιά της Δ' Δημοτικού του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού – Αγίου Νικολάου (ΚΒ) μια καινοτόμο προσέγγιση για τη διδασκαλία με επίκεντρο τις πρακτικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας το κιτ εργαλείων RoboAquaria για να εξερευνήσουν την περιβαλλοντική επιστήμη και τις αρχές της φυσικής. Η υλοποίηση της 3ης σειράς μαθημάτων έγινε την Τρίτη, 29 Απριλίου 2025, σε συνεργασία με τις εκπαιδεύτριες του Κέντρου, Μαρία Ηλία και Βίκυ Βογιατζή και την εκπαιδευτικό του Σχολείου, Μαρία Ελευθερίου.
Μάθημα 1: Κατασκευάζοντας μια Αντλία - Μηχανικές Λύσεις για Περιβαλλοντικές Προκλήσεις
Το πρώτο μάθημα μετέθεσε την εστίαση στη μηχανική και την επίλυση προβλημάτων. Τα παιδιά κλήθηκαν να κατασκευάσουν μια αντλία χρησιμοποιώντας τη μονάδα ποτίσματος από το RoboAquaria Dry Toolkit. Το μάθημα περιλάμβανε βίντεο και συζητήσεις σχετικά με τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τον ανθρώπινο αντίκτυπο σε αυτά τα περιβάλλοντα και λύσεις, όπως η ανάκτηση πετρελαιοκηλίδων. Η βασική δραστηριότητα περιελάμβανε τον προγραμματισμό της αντλίας νερού, ώστε να ανταποκρίνεται σε πατήματα κουμπιών. Οι μαθητές/τριες έμαθαν να ελέγχουν την κατάσταση ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της αντλίας. Αυτή η άσκηση εισήγαγε τη βασική λογική προγραμματισμού και έδειξε πώς η ρομποτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πρακτικών λύσεων για περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Μάθημα 2: Πάμε Υποβρυχίως - Εξερευνώντας τη Θερμοκρασία και τα Υδάτινα Περιβάλλοντα
Το δεύτερο μάθημα, "Πάμε Υποβρυχίως", εισήγαγε τα παιδιά στο RoboAquaria Wet Toolkit και την εφαρμογή του στη μέτρηση της θερμοκρασίας του νερού. Οι μαθητές/τριες ξεκίνησαν προβλέποντας τη θερμοκρασία δειγμάτων ζεστού και κρύου νερού, στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τον αισθητήρα ENV του toolkit για να μετρήσουν και να καταγράψουν τις πραγματικές θερμοκρασίες. Η δραστηριότητα αυτή καλλιέργησε την κατανόηση της μέτρησης της θερμοκρασίας και τη σημασία της ακριβούς συλλογής δεδομένων.
Μάθημα 3: Κολυμπώντας στο Νερό - Κατανόηση της Βαρύτητας και της Άνωσης
Το τρίτο μάθημα, "Κολυμπώντας στο Νερό", εμβάθυνε στις έννοιες της φυσικής της βαρύτητας και της άνωσης. Οι μαθητές/τριες εξερεύνησαν πώς η βαρύτητα επηρέασε τα αντικείμενα στο νερό και πώς η άνωση επέτρεψε στα αντικείμενα να επιπλέουν. Το RoboAquaria Wet Toolkit χρησιμοποιήθηκε για να επιδειχθούν αυτές οι αρχές, με τα παιδιά να πειραματίζονται με τη βύθιση και την επίπλευση του Aquaria Tube.
Συμπέρασμα
Τα μαθήματα ρομποτικής παρείχαν στα παιδιά πολύτιμες ευκαιρίες να ασχοληθούν με τις έννοιες STEM μέσω πρακτικών δραστηριοτήτων. Χρησιμοποιώντας το κιτ εργαλείων RoboAquaria, εξερεύνησαν επιστημονικές αρχές, ανέπτυξαν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και έμαθαν βασικό προγραμματισμό. Αυτές οι εμπειρίες όχι μόνο ενίσχυσαν την κατανόησή τους για την επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά και καλλιέργησαν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία – απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχία στον 21ο αιώνα. Η ενσωμάτωση της ρομποτικής στο πρόγραμμα σπουδών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να εμπνεύσει μια νέα γενιά επιστημόνων, μηχανικών και καινοτόμων.
Της Μαρίας Ελευθερίου,
Εκπαιδευτικού
— μαζί με Maria Eleftheriou.