Ενημέρωση από πολλαπλές πηγές
Επιμέλεια Έρευνα: Γιάννης Πεγειωτης
Το BBC βλέπει εύθραυστη εκεχειρία να τηρείται στην επαρχία Σουβέιντα, η οποία μαστίζεται από μάχες.
Το BBC προσπαθεί να φτάσει στην πόλη Σουβέιντα της νότιας Συρίας, όπου οι θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών και φυλετικών πολιτοφυλακών Βεδουίνων έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους . Μια εύθραυστη εκεχειρία διατηρείται, αλλά η περιοχή παραμένει εξαιρετικά τεταμένη.
Τη Δευτέρα, φτάσαμε σε απόσταση έξι μιλίων από τη Σουβέιντα, όσο πιο κοντά θεωρούσαμε ασφαλές να πάμε.
«Υπάρχουν Δρούζοι ελεύθεροι σκοπευτές που επιχειρούν στον δρόμο μπροστά. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος», μας προειδοποίησε ένας διοικητής του συριακού στρατού καθώς πλησιάζαμε.
Στο δρόμο περάσαμε από εγκαταλελειμμένα χωριά Δρούζων, τα οποία βρίσκονται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.
Την περασμένη εβδομάδα, αυτός ο αυτοκινητόδρομος ήταν σαφώς ένα πεδίο μάχης. Καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν καεί. Τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα με κάλυκες.
Κάθε μισό μίλι περίπου συναντούσαμε μικρές ομάδες ξεκουραζόμενων στρατιωτών του συριακού στρατού. Νεαροί άνδρες, όλοι ντυμένοι στα μαύρα, που έπιναν ζεστό τσάι, με τα όπλα τους στο πλάι.
Βαριά οπλισμένοι άνδρες της κυβερνητικής ασφάλειας βρίσκονταν στην περιοχή
Έχουν περάσει τέσσερις ημέρες από τότε που η συριακή κυβέρνηση ανέπτυξε τα στρατεύματά της για να επιβάλει την κατάπαυση του πυρός.
Στόχος ήταν να δοθεί τέλος σε μια εβδομάδα θρησκευτικής βίας μεταξύ της μειονοτικής θρησκευτικής κοινότητας των Δρούζων και των μελών των Βεδουίνων, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.
Προς το παρόν, η εκεχειρία φαίνεται να ισχύει, αλλά είναι εύθραυστη.
Καθώς κατευθυνόμασταν νότια, συναντήσαμε εκατοντάδες ένοπλους Βεδουίνους συγκεντρωμένους στην άκρη του δρόμου.
Φορώντας τις χαρακτηριστικές κόκκινες και άσπρες μαντίλες τους, ήταν σε προκλητική διάθεση, πυροβολώντας άγρια στον αέρα, καθώς οι στρατιώτες της συριακής κυβέρνησης παρακολουθούσαν με αγωνία.
Όλοι τους δήλωσαν ότι ήταν έτοιμοι να πάρουν ξανά τα όπλα σε περίπτωση που παραβιαστεί η εκεχειρία.
Βεδουίνοι μαχητές με τους οποίους μίλησε το BBC δήλωσαν ότι ήταν έτοιμοι να πάρουν ξανά τα όπλα εάν αποτύχει η εκεχειρία.
Οι Βεδουίνοι μαχητές θέλουν την απελευθέρωση των τραυματιών Βεδουίνων που βρίσκονται ακόμα στην πόλη, τους οποίους αποκαλούν ομήρους.
«Αν οι Δρούζοι δεν δεσμευτούν με τη συμφωνία, θα ξαναμπούμε στη Σουβέιντα», μου είπε ένας ηγέτης Βεδουίνων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, «ακόμα κι αν γίνει το νεκροταφείο μας».
Και εκατοντάδες έχουν ήδη σκοτωθεί την τελευταία εβδομάδα. Οι φατρίες των Δρούζων ισχυρίζονται ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις τάχθηκαν με το μέρος των Βεδουίνων και πραγματοποίησαν συνοπτικές εκτελέσεις και άλλες κακοποιήσεις.
Η κατάπαυση του πυρός ισχύει προς το παρόν
Εν τω μεταξύ, η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος κατάφερε να απομακρύνει ορισμένους από τους τραυματίες από τη Σουβέιντα.
Στο κύριο νοσοκομείο της πόλης Ντεράα στη νότια Συρία, είδαμε μερικούς από τους τραυματίες να μεταφέρονται.
Ο 27χρονος Άχμεντ κουτσαίνοντας με πατερίτσες, φορώντας ακόμα τη στρατιωτική του στολή, αλλά με το αριστερό του πόδι βαριά επιδεμένο.
«Μια πυραυλοκίνητη χειροβομβίδα εξερράγη και με χτύπησαν θραύσματα», είπε συσπώμενος.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι όταν μπήκαμε στη Σουβέιντα, τα σπίτια μπροστά μας ήταν καμένα, τα σώματα παιδιών ήταν καμένα, υπήρχαν παιδιά με κομμένα κεφάλια», είπε ο νεαρός στρατιώτης.
«Η κατάσταση ήταν πέρα από κάθε φαντασία».
Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του.
Ο Άχμεντ είπε ότι χτυπήθηκε από θραύσματα πυραύλου κατά τη διάρκεια πρόσφατων μαχών.
Έξω από το νοσοκομείο, μίλησα με τη Ρίχαμ Μπερμάουι, συντονίστρια της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.
Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «καταστροφική», είπε ότι υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και κιτ πρώτων βοηθειών.
«Χρειάστηκαν πάρα πολλές χειρουργικές επεμβάσεις», πρόσθεσε.
Μόλις είχε καταφέρει να βγάλει μερικούς από τους τραυματίες από την επαρχία Σουβέιντα, αλλά είπε ότι πιθανότατα ήταν πολύ επικίνδυνο στο δρόμο για να επιχειρήσει άλλη μια ιατρική εκκένωση εκείνη την ημέρα, επειδή ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν τα ασθενοφόρα.
Μαχητής του συριακού στρατού ξεκουράζεται μετά την πρόσφατη επιχείρηση
Τι επιφυλάσσει, λοιπόν, το μέλλον για τη Συρία;
Την περασμένη εβδομάδα ξέσπασε η πιο σοβαρή θρησκευτική βία από την εποχή της συριακής εξέγερσης, η οποία έφερε στην εξουσία τον ηγέτη των ισλαμιστών ανταρτών Άχμεντ αλ-Σαράα στα τέλη του περασμένου έτους .
Αυτό ήρθε μετά από δεκαετίες δικτατορίας υπό το καθεστώς Άσαντ.
«Πρέπει όλοι να εργαστούμε περισσότερο για τη Συρία και να είμαστε ενωμένοι», μου είπε ο Ραέντ αλ-Σάλεχ, υπουργός διαχείρισης καταστροφών και αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, σε ένα καταφύγιο για εκτοπισμένους στην επαρχία Σουβέιντα.
«Έχουμε πολλές προκλήσεις, αλλά έχουμε και μεγάλη ελπίδα», είπε.
«Έχουμε σοφούς ανθρώπους στις κοινότητές μας, επομένως πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη φάση και να επιτύχουμε ειρήνη και δικαιοσύνη».
Αλλά στο δρόμο προς την πόλη Σουβέιντα, δεν είδαμε πολλά από αυτά.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ...Συρία: Η ΔΕΕΣ προειδοποιεί για την επιδείνωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Σουέιντα και τη νότια Συρία
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανησυχεί βαθιά για την ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη νότια Συρία, και ιδιαίτερα στη Σουέιντα, όπου η συνεχιζόμενη βία έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό νεκρών ή τραυματιών, έχει διαταραχθεί σοβαρά η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και έχει παρεμποδιστεί η παροχή ζωτικής σημασίας βοήθειας.
Τις τελευταίες ημέρες, η κλιμάκωση της βίας έχει αφήσει τις κοινότητες αποκομμένες από την ανθρωπιστική βοήθεια, με απεγνωσμένες εκκλήσεις να φτάνουν στη ΔΕΕΣ από τον πληθυσμό που αντιμετωπίζει τρομερές ελλείψεις σε τρόφιμα, καθαρό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ιατρική περίθαλψη. Οι εγκαταστάσεις υγείας είναι υπερφορτωμένες, τα ιατρικά εφόδια μειώνονται και οι διακοπές ρεύματος εμποδίζουν τη διατήρηση των ανθρώπινων λειψάνων σε υπερπλήρη νεκροτομεία.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Σουέιντα είναι κρίσιμη. Οι άνθρωποι ξεμένουν από τα πάντα. Τα νοσοκομεία αγωνίζονται ολοένα και περισσότερο να περιθάλψουν τους τραυματίες και τους ασθενείς, και οι οικογένειες δεν μπορούν να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Στέφαν Σακαλιάν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Συρία.
«Μετά από άγρυπνες νύχτες που κυριεύτηκαν από φόβο, άγχος και θλίψη, οι άνθρωποι λαχταρούν το τέλος της βίας για να μπορέσουν να κυκλοφορούν ξανά ελεύθερα, να ικανοποιήσουν τις πιο βασικές τους ανάγκες και να ελέγξουν την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων», είπε.
Από την έναρξη της κλιμάκωσης, η ΔΕΕΣ έχει συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διευκολύνει την παροχή κρίσιμης βοήθειας στη Σουέιντα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κινηθούν και να ανταποκριθούν άμεσα στις πιο επείγουσες ανάγκες με τη μορφή ιατρικών αναλώσιμων, τροφίμων και νερού, καθώς και να υποστηρίξουν την αξιοπρεπή ταφή των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη βία.
Στη Νταράα, η ΔΕΕΣ παρέδωσε ιατρικά εφόδια έκτακτης ανάγκης στο εθνικό νοσοκομείο. Σε συντονισμό με τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο (SARC), διένειμε επίσης τρόφιμα, στρώματα, καθώς και ιατρική βοήθεια στους εκτοπισμένους. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες παραμένουν ανεπαρκείς και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.
Η ΔΕΕΣ επαναλαμβάνει επειγόντως την έκκλησή της προς όλους τους φορείς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του πληθυσμού και για άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο για τη ΔΕΕΣ όσο και για τη Σοβιετική Ένωση του Ειρηνικού. Οι ανθρωπιστικοί φορείς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τις ανάγκες άμεσα και να παρέχουν βοήθεια αμερόληπτα σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο.
«Κάθε χαμένη ώρα σημαίνει περισσότερα βάσανα για τις οικογένειες και τους ασθενείς που περιμένουν κρίσιμη βοήθεια. Δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Για αυτούς και για εμάς - κάθε λεπτό μετράει», δήλωσε ο Σακαλιάν.
Ρεουτερς:Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανακοίνωσε ότι γνωρίζει αναφορές για «σοκαριστικές παραβιάσεις» στη Σουέιντα
Άνθρωποι σχηματίζουν ουρά για να πάρουν ψωμί στη Σουέιντα της Συρίας, καθώς εκατοντάδες Βεδουίνοι πολίτες εκκενώθηκαν από την πόλη Σουέιντα, όπου κατοικούν κυρίως Δρούζοι, της Συρίας τη Δευτέρα, στο πλαίσιο εκεχειρίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και αποσκοπεί...
Το συριακό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Τρίτη ότι γνωρίζει αναφορές για «σοκαριστικές παραβιάσεις» από άτομα που φορούν στρατιωτική στολή στην πόλη Σουέιντα, όπου κατοικούν κυρίως Δρούζοι , της χώρας και δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα.
Οι θρησκευτικές συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί στη Σουέιντα αυτόν τον μήνα μεταξύ των Δρούζων - μιας θρησκευτικής μειονότητας που κατοικεί στην περιοχή - και των συριακών φυλών Βεδουίνων. Στη συνέχεια ξέσπασαν άγριες μάχες μεταξύ της πολιτοφυλακής των Δρούζων και των κυβερνητικών δυνάμεων που στάλθηκαν στην πόλη για να καταστείλουν τις αναταραχές.
Οι μάχες άφησαν πίσω τους πάνω από 300 νεκρούς και προσέλκυσαν την εμπλοκή του γειτονικού Ισραήλ, το οποίο πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη νότια Συρία και στο υπουργείο Άμυνας στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι προστατεύει τους Δρούζους, οι οποίοι αποτελούν σημαντική μειονότητα στο Ισραήλ.
Την Παρασκευή, το Ισραήλ και η Συρία συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, με την υποστήριξη της Τουρκίας, της Ιορδανίας και των γειτονικών χωρών.
Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας, Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι δεν θα υπάρξει «καμία ανοχή» για τους δράστες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σουέιντα, ακόμη και αν αυτές διαπράχθηκαν από δυνάμεις του υπουργείου. Έχει συσταθεί επιτροπή για να διερευνήσει αναφορές για δολοφονίες από άτομα που φορούν στρατιωτικές στολές και να προσπαθήσει να τους αναγνωρίσει, είπε.
Ξεχωριστά, το συριακό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με αναφορές για εκτελέσεις πεδίου που διαπράχθηκαν από «άγνωστα άτομα» στη Σουέιντα.
«Τέτοιες πράξεις συνιστούν σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Νουρ αλ-Ντιν αλ-Μπάμπα, τονίζοντας ότι το υπουργείο εργάζεται επίσης για την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων.
Μια συριακή επιτροπή διερεύνησης γεγονότων δήλωσε ξεχωριστά την Τρίτη ότι 1.426 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Μάρτιο σε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και στις επακόλουθες μαζικές δολοφονίες Αλαουιτών, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διοικητές δεν είχαν δώσει εντολές για τις επιθέσεις εκδίκησης.
Τα επεισόδια στην παράκτια περιοχή ήταν τα χειρότερα περιστατικά βίας που έχουν πλήξει τη Συρία από την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πέρυσι. Η νέα ηγεσία αποτελείται κυρίως από πρώην αντάρτες μαχητές κατά του Άσαντ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν νέες αναταραχές αυτόν τον μήνα στις οποίες εμπλέκονται και άλλες μειονοτικές ομάδες στα νοτιοδυτικά.
Αναφορά από τους Maya Gebeily, Menna Alaa El-Din και Muhammad Al Gebaly.